logo logo
 
   
   
 
   
   

Het plan

route

Wij willen een jaar gaan zeilen. De route die we nu in gedachten hebben wordt wel een "rondje Atlantic" genoemd. Deze route houdt in dat je een aantal zeer serieuze oversteken maakt. Een goede planning leert dat je zorgvuldig in de juiste seizoenen op de juiste plaats moet zijn. Vooral het zo veel mogelijk vermijden van stormen in de Golf van Biskaje en het vermijden van het orkaanseizoen in het Caribisch gebied staan hierin centraal. We hopen "ooit" te vetrekken. Of dit ook echt gaat lukken hangt natuurlijk af van de voorbereidingen. Die moeten we op tijd af krijgen. We doen er ons uiterste best voor!

De route voert je langs een aantal prachtige zeilgebieden. Vanuit Nederland gaan we eerst naar Zuid-Engeland, zo vroeg mogelijk in de zomer. Hier wacht je een zo gunstig mogelijk weerbericht af voor de eerste grote oversteek naar Noord-Spanje. Uiterlijk half augustus zou je bij voorkeur de Golf van Biskaje moeten hebben overgestoken. Via de prachtige Spaanse Ria's (een soort fjorden) zak je de Portugese kust af. Ongeveer midden tot eind september steek je over naar de Canarische Eilanden. Sommigen varen deze route via Madeira, sommigen gaan rechtstreeks. Op zijn vroegst eind november/begin december vertrek je voor de grote oversteek naar de Caraibische eilanden. Het is mogelijk dit via een tussenstop op de Kaap-Verdische te doen. Dit lijkt een omweg, als je een blik op de kaart werpt, maar de route voert vanaf de Canarische eilanden eerst zuidwaarts om de passaatwind op te zoeken.

Eind december kom je aan op een van de Caribische eilanden. Barbados of St. Lucia zijn vaak de eerste bestemming. Je hebt nu tot ongeveer half april de tijd om het Caribisch gebied te verkennen, langzaam noordwaarts trekkend. Daarna gaat het risico op een hurricane langzaam toenemen. Als het moment komt om te vertrekken zijn dan voert de route eerst noordwaarts, om met een boog richting de Azoren te zeilen. Als je de omweg niet maakt, loop je een grote kans op langdurige windstiltes. Sommigen maken daarom nog een tussenstop op Bermuda.

Ongeveer half tot eind mei kom je aan op de Azoren. Hier heb je minstens een maand de tijd om hier rond te trekken. In de zomer, een jaar na vertrek, voert de route weer richting Zuid-Engeland, om van daar uit weer op huis aan te koersen.

Dit is de theorie, gebaseerd op de beste seizoenen, de grootste kans op een gunstige windrichting de kleinste kans op heel slecht weer en zo veel mogelijk gebruik makend van de heersende zeestromingen. In de loop van het jaar zullen we onze route verder detailleren. Welke tussenstops, misschien nog een beetje buiten de gebaande paden treden? Wie weet. Ook onderweg kan je nog besluiten om iets anders te gaan doen. Je moet echter wel een basis-plan hebben. Je moet tenslotte de keuze voor de aan te schaffen zeekaarten ergens op baseren nietwaar?

 
   

Design: Sail-Beluga.nl - Copyright: Sail-Beluga.nl -