logo logo
 
   
   
 
   
   

Een nieuwe mast

oude mast

De mast en de giek waren gemaakt van polyester. Geen carbon fibre, gewoon polyester. Die tuigage stond er al vanaf 1985 op en zou er nu ook weer niet bij de eerste windvlaag van af vallen. Toch vonden we het niet vertrouwd. De mast was ongelofelijk zwaar (echt!), dat is ongunstig voor de stabiliteit. Ook was de mast behoorlijk flexibel. Onder zware belasting achtten wij de kans op schade te groot. Tijdens het varen naar een haven wat dichter bij ons huis kwamen we langs een boot waarop www.nieuwemast.nl stond. Daar zijn we maar eens gaan praten. Innmiddels hebben we nu een splinternieuwe mast, giek, staand- en lopend want. Als u een nieuwe tuigage wilt, dan kunnen we u dit adres aanraden!

Ontvangst

We werden ontvangen met een kopje koffie en men nam alle tijd om alles goed door te nemen. De werkwijze werd getoond en het gaf ons het vertrouwen met vakmensen te praten. Dit leidde tot een offerte die ons een kwaliteitsprodukt zou opleveren voor een, naar onze mening redelijke prijs. Tijdens een tweede gesprek op de boot zijn de details verder besproken.

Hoe maken ze dat nou?

binnekant van de nieuwe mast

In maart hebben we de boot van de Westeinder overgevaren naar Alphen. Een tochtje van anderhalf uur. We mochten tijdens het maken van de mast ook eens komen kijken. Dan weet je de details, hoe alles in elkaar zit. Altijd handig als er onderweg iets gebeurt.

Specials

mast op de boot

Inmiddels staat alles erop. De boot is echter een beetje "bijzonder". Bepaald geen standaard model. Zo was de oude mast voorzien van diamandverstaging om de kracht van de kotterstag op te vangen. Wij denken dat het kotterzeil een belangrijke functie heeft als het echt hard gaat waaien. Daarom wilden we twee bakwanten plaatsen in plaats van de diamand. Een voorziening die oorspronkelijk ook aanwezig was, sporen op het dek wijzen daarop. De puttings waren echter niet (meer) gemonteerd. Ook hier werd een prima oplossing voor gevonden.

Klaar?

Met wat proeftochten op de Westeinder hebben we het zaakje getest. Uiteindelijk wilden we nog wat veranderingen doorvoeren. Daarna hebben we in de vakantie gezeild. Nu zijn we tevreden. Alles staat er goed op en is klaar voor de grote reis.

 
   

Design: Sail-Beluga.nl - Copyright: Sail-Beluga.nl -